Behind the FLL 2018 competition

The six weeks that strongly influenced our lives 22/1/2018 .. 4/3/2018

Συντακτική ομάδα: Ιουλία, Μαργαρίτα

Η ομάδα μας ‘GreekCodersK12’, μετά από τον προκριματικό διαγωνισμό ρομποτικής ‘FLL 2018’ στην ‘HELLEXPΟ’, στην  Αθήνα, προκρίθηκε στον τελικό όπου διεξάχθηκε στην Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι μας ήταν ευχάριστο αλλά όλοι αγωνιούσαμε για το αν θα ήμασταν ικανοί να συναγωνιστούμε τις άλλες ομάδες με μόνο 1 μήνα προετοιμασία.

Day #before Την πρώτη ημέρα το βράδυ έπρεπε να παραβρεθούμε σε μία βραδιά γνωριμίας ουσιαστικά ανάμεσα στις ομάδες, όπου κάθε ομάδα θα ανέβαινε στην μικρή σκηνή, στημένη μέσα στο ‘Mediterranean Cosmos’, για να παρουσιαστεί στις άλλες. Η βραδιά ήταν γεμάτη μουσική, χορό και διασκέδαση αλλά και φαγοπότι στο τέλος.

Day #1 Την επόμενη μέρα όταν φτάσαμε στον αγωνιστικό χώρο μείναμε άφωνοι από τον αριθμό των ομάδων που προκρίθηκαν και από το μέγεθος της αίθουσας. Όλα ήταν οργανωμένα με λεπτομέρεια και παντού υπήρχαν εθελοντές για να σε βοηθήσουν να προσανατολίσεις και να σε συνοδεύσουν στα ‘judging rooms’ για την αξιολόγηση της ομάδας σου από τους κριτές. Αυτή ήταν και  η ημέρα του λεγόμενου ‘socializing’ , όπου επισκεπτόμασταν τα ‘pit’ των άλλων ομάδων για να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και να ενημερωθούμε για το φετινό τους ‘project’ σε σχέση με τον διαγωνισμό. Εκείνη την μέρα όμως ήταν και ο πρώτος μας αγώνας στην πίστα με το ρομπότ μας. Μας δόθηκε η ευκαιρία για ένα ‘practice round’ όπου όλα πήγανε τέλεια και το ρομπότ λειτουργούσε σωστά, αλλά δυστυχώς στον πραγματικό αγώνα το ρομπότ δεν ανταποκρίθηκε όπως περιμέναμε, λόγω διαφόρων παραγόντων, με αποτέλεσμα να μην κερδίσουμε τους επιθυμητούς μας πόντους. Δεν αφήσαμε αυτήν την αποτυχία να μας καταλάβει εφόσον ένα πιο σημαντικό κομμάτι του διαγωνισμού πλησίαζε…η κρίση από τους κριτές!!!

Οι κριτές εξέτασαν τις ηθικές αξίες της ομάδας μας, το ‘project’ μας και το σχέδιο του ρομπότ μας. Σαν ομάδα λόγω των συνθηκών και του ελάχιστου χρόνου προετοιμασίας μας (1 μήνας), δεν σταθήκαμε τόσο στο robot game. Επειδή γνωρίζαμε τις ικανότητές μας, δώσαμε βάση περισσότερο στις ηθικές αξίες ή CoreValues, οπού εκεί ουσιαστικά ήταν στηριγμένη όλη η φιλοσοφία της ομάδας. Μάλιστα σε οποιαδήποτε διαφωνία είχαμε, μόνο και μόνο που θα έλεγε κάποιος ‘CoreValues’, η διαφωνία λυνόταν.

Η κριτική δεν είχε να κάνει καθόλου με αυτή που αντιμετωπίσαμε στην Αθήνα και αυτό μας άγχωσε. Τα πάντα ήταν πιο αυστηρά και αναμενόμενο ήταν να γίνουν κάποια λάθη. Βέβαια σαν ομάδα το ξεπεράσαμε  και με ανεβασμένο ηθικό ήμασταν έτοιμοι για την δεύτερη μέρα!

Day #2 Τη δεύτερη μέρα, και τελευταία μας στην Θεσσαλονίκη, ήμασταν αρκετά απογοητευμένοι , διότι είχαμε μόνο μία ευκαιρία στην αγωνιστική πίστα για να μαζέψουμε τους επιθυμητούς μας πόντους. Η ένταση υπήρχε παντού στην ατμόσφαιρα. Από μια στιγμή και μετά όμως απλά προσπαθήσαμε να το διασκεδάσουμε  Δυστυχώς όμως  ρομπότ δεν μας άφησε να χαρούμε. Ήταν η σειρά μας να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις…

Δεν είχαμε να χάσουμε και τίποτα οπότε με μία απόφαση της τελευταίας στιγμής αλλάξαμε το πρόγραμμα. Το τραγικό ήταν όταν 2 λεπτά πριν τον αγώνα συνειδητοποιήσαμε ότι το ρομπότ ήταν ‘άδειο’… Δηλαδή για κάποιο λόγο δεν είχε κανένα πρόγραμμα φορτωθεί… Ήμασταν πολύ αγχωμένοι επειδή δεν ξέραμε κατά πόσο θα λειτουργούσε το καινούργιο πρόγραμμα Παρόλα αυτά τα  καταφέραμε και ανεβήκαμε λίγο πιο ψηλά τονώνοντας έτσι το ηθικό μας. Μετά από αυτόν τον αγώνα υπήρχε ένα βάρος (ακόμα)… Έφταιγε η ένταση και η πίεση που δεχτήκαμε εκείνη την ημέρα, αλλά στο τέλος βρεθήκαμε να χορεύουμε μαζί με τις νικητήριες ομάδες στη σκηνή!! Γιατί ήμασταν κι εμείς ανάμεσα στους νικητές 😊

Day #after Αυτός ο διαγωνισμός μας άφησε μία πολύ ωραία εμπειρία που θα μας είναι πολύ χρήσιμη στο μέλλον. Επίσης, το να ασχοληθούμε με κάτι τόσο πρωτοπόρο όπως ο προγραμματισμός ενός ρομπότ μας άρεσε επειδή σχεδόν κανένας μας δεν έχει ξανά επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Τέλος, στον τελικό της Θεσσαλονίκης καταφέραμε να είμαστε πρώτοι αναπληρωματικοί για το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας -global innovation awards- για την έξυπνη συσκευή μας NeroAlert, πράγμα που μας έκανε να νιώσουμε μεγάλη χαρά και δικαίωση για όσα καταφέραμε. Ταυτόχρονα το NeroAlert μας χάρισε και  1ο βραβείο για την έρευνα στο ‘project’ μας.

Το αίσθημα να είμαστε πάνω στην σκηνή είναι κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να ξανανιώσουμε και του χρόνου, που εννοείται ότι θα ξαναπάμε! Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί η απαραίτητη υποστήριξη να συνεχίσουμε τις δράσεις μας στο Coding Club.